Fakta om HPV virus

Hvad er HPV?

HPV (Human Papillomavirus) er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i verden.

Der findes over 100 forskellige slags HPV-virus. Alt efter type kan HPV medføre hudvorter, kønsvorter eller celleforandringer som bl.a. kan forårsage livmoderhalskræft.

Udover livsmoderkræft kan HPV også forårsage kræft i de ydre kønsdele, skede, penis, endetarm, mandler og svælg.

Hvilke typer HPV findes der?

HPV inddeles i lav- og højrisikotyper. Lavrisikotyper er dem, som giver hudvorter og kondylomer / kønsvorter, mens højrisikotyperne er dem, som kan give kræft. Der findes ca. 30-40 HPV - vira som kan inficere kønsorganerne, heraf er der 15-20 typer vira som er farlige. Type 6 og 11 er skyld i ca. 90% af alle kondylomer, mens type 16 og 18 er de farlige typer, som antages at være skyld i ca. 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

HPV - vaccinen Gardasil beskytter netop mod de 4 omtalte typer. 

Hvor mange får HPV?

Man mener, at op mod 80% af alle kvinder i Danmark vil få en HPV infektion på kønsdelene i løbet af deres liv. Risikoen er størst for personer, der er seksuelt aktive og som ser nye og flere partnere. Unge har derfor typisk størst risiko for at få HPV. Man antager af ca. 20 % af alle seksuelt aktive unge er smittet på et givet tidspunkt. Et dansk studium har vist at godt 10 % af alle danske kvinder i alderen 18-45 år har eller har haft kondylomer. 

Smitte

HPV på kønsdelene smitter ved seksuel kontakt. Herudover kan virus smitte fra mor til barn når barnet ved fødslen passerer gennem fødselskanalen. Kondom beskytter mod HPV, der hvor det dækker hud og slimhinder. Man er altså ikke beskyttet 100% mod HPV, selvom man bruger kondom, da HPV kan sidde mange andre steder på kønsdelene.

Symptomer

Infektion med HPV giver langt fra altid symptomer. Man kan derfor sagtens være smittet med HPV uden selv at vide det. Infektionen forsvinder ofte af sig selv efter 8 - 12 måneder. Dette gør det svært at hindre smittespredning. Nogle typer af HPV på kønsdelene giver kønsvorter. Kønsvorterne udvikler sig typisk få uger eller måneder efter smitte, men kan også i nogle tilfælde udvikle sig år efter, at man er blevet smittet. Det samme kan ske med celleforandringer, som også spontant kan opstå år efter smitte og seksuel aktivitet. 

Behandling

Selve HPV infektionen findes der ingen behandling for. Typisk behandler man følgevirkninger af en HPV infektion såsom celleforandringer og kondylomer. Celleforandringerne vil man som regel fjerne for på den måde at undgå spredning og udvikling af livmoderhalskræft. Kondylomerne fjernes ligeledes for at undgå smittespredning og ubehag.

 

 

Lyn afstemning
Er du blevet vaccineret mod HPV og dermed Livmoderhalskræft?
Ja
Nej
Afgiv stemme 465 personer har stemt
 
Test dig selv
Du skal kun svare på 10 spørgsmål
Du får desuden viden om hvordan du undgår livmoderhalskræft
* dine svar er anonymiseret
Deltag i undersøgelsen

Deltag og få viden om sex og HPV


Test dig selv
Tak for din deltagelse i konkurrencen
Vinderen vil få direkte besked
Deltag i undersøgelsen
Deltag i undersøgelsen
Tak fordi du besvarede spørgsmålene!
Du kan deltage i konkurrencen ved at udfylde oplysninger om dig selv i formularen nedenfor.
Hvis du ikke har en Facebook konto kan du også benytte formularen nedenfor. Vi sender ikke oplysningerne om din deltagelse eller besvarelser på spørgsmålene til Facebook.
Ved at indesende formularen har du samtidig